Hedevig Anker

Fotografi som kunst har eksistert i en rekke år, men her i Norge har tradisjonell billedkunst som malerier, tegninger og illustrasjoner holdt seg på toppen av kunstberget. Det var inntil Hedevig Anker kom på banen, i hvert fall. For Hedevig Anker er en helt unik norsk kunstner som leker seg med bilder og malerier – hvis du ikke har oppdaget hennes verk enda er det på høy tid at du besøker en av hennes spennende utstillinger. Her får man nemlig følelsen av å sveve i en fantasiverden med detaljer fra virkeligheten. Eller omvendt – virkeligheten med detaljer fra fantasier, kanskje? Hedevig Anker leker med tid og rom, med parallelle universer og et kunstnerisk grenseland som er vanskelig å sette ord på. Gjennom hennes forholdsvis korte karriere har hun klart å tiltrekke seg oppmerksomhet fra både fjernt og nært, derfor vil vi helt sikkert se mer av denne spesielle damen i årene som kommer.

Utstillinger

Selv om Hedevig Ankers første separatutstilling kom på plass så sent som i år 2000, debuterte hun under gruppeutstillingen «Statens høstutstilling» i Oslo allerede i 1998. Året etter ble hun utvalgt til å prege lignende utstillinger i Bergen, Stavanger, Haugesund, Ålesund og Sandefjord, og siden dess har Anker vært ustoppelig. Hennes første egne utstilling dukket opp i år 2000, som sagt, i Galleri Elenor ved Kirkeveien i Oslo. Deretter dukket utstillingene opp rundt omkring i Norge hvert eneste år, og alle som var innom for å titte på hennes spennende fotografier ble betatt av de nærmest magiske øyeblikkene hun har klart å fange på film. Selvfølgelig har Hedevig Anker også vært innom Galleri Trafo – dette skjedde i 2006 og utstillingen hadde navnet «Leka». Her fikk man se detaljer fra hennes besøk på Eidsvoll, der hun har vært flere ganger for å fange historien slik vi aldri har sett den tidligere. Hennes bilder vekker tanker, de vekker følelser. Rette linjer blander seg med bølger og buer, farger skiller seg fra hverandre for deretter å vokse sammen igjen. Gammelt og nytt i ett og samme bilde, med godt utvalgte skygger og detaljer man gjerne vil se over igjen og igjen. Hedevig Anker har forresten et spesielt forhold til Eidsvollsbygningen, der hennes navnesøster Fru Hedevig Anker holdt til under de kjente hendelsene 1814. Hun holdt en helt unik utstilling i Wergelands hus ved Eidsvoll i 2008, og samme år var hun på nytt å se i Galleri Trafo her i Asker.

Hedevig Anker og Sigrid Undset

Anker har lenge vært betatt av Sigrid Undset, en av Norges sterkeste og mest respekterte kvinner. Kanskje ser Hedevig noe av seg selv i Sigrid? En sterk kvinne som ikke helt passer inn i tiden hun lever i, eller levde i? For etter en seks år lang pause der man ikke fikk se noen nye utstillinger fra den kjente norske fotokunstneren, var hun plutselig tilbake igjen på Lillehammer Kunstmuseum med utstillingen «Randsoner». Her finner man meget spesielle bilder som på nytt svever mellom fantasi og virkelighet, og de er alle tatt i Undsets tradisjonsrike hus kalt Bjerkebæk, ved Lillehammer. De nyskapende negativmaleriene er mer ekspressive, med abstrakte motiver og visuelle uttrykk som strekker seg vel forbi vårt hverdagslige sinn. Utstillingen som fant sted i 2016 var meget spesiell, og man kunne straks se det spesielle forholdet Hedevig Anker har til en av de mest kjente norske kvinnelige forfatterne. Hennes hus gjengis via spennende blandinger av gåtefulle, forlatte rom og detaljer som vekker dype tanker.

Vi håper å kunne se Hedevig Anker på Galleri Trafo igjen, for hun etterlot seg et varig inntrykk med sine unike fotografier. Dette er bilder man vil stirre inn i og glemme seg bort. Bilder man vil fordype seg i, bilder man vil oppleve i virkeligheten. Hedevig Anker har helt klart en fantastisk fremtid foran seg – hun er fortsatt ung og sitter med en rekke interessante ideer som sikkert vil se dagens lys med tiden. Hennes poetiske gjengivelser av helt vanlige omgivelser er noe vi ikke har sett i det norske kulturlandskapet tidligere, derfor blir det veldig spennende å følge med på hennes kunstneriske utvikling.

Privacy Policy