KJELL VARVIN

Kjell Varvin er en norsk kunstner som har holdt på i veldig mange år. Man kan nesten si at han har vært med på å forme det moderne norske kunstlandskapet gjennom sin utrolige innsats. Bærumsmannen ble født i 1939, og har vært gjennom utdanning både på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Ecole Superieure de Beaux-Arts i Paris, Bellas Artes i Sevilla og Artes y Oficios i Barcelona. Siden dess har han vært utrolig aktiv i kunstmiljøet her i landet, og med utallige utstillinger både lokalt og i utlandet har hans navn blitt kjent i store deler av verden.

Installasjoner

Kjell Varvin har fått på plass en rekke utstillinger, installasjoner, tegninger og malerier gjennom årene. Han har vært aktiv helt siden 1964, og med over femti år bak ryggen er det liten tvil om talentene den norske kunstneren sitter på. Kjell Varvin jobber med ulike teknikker, med foretrekker å holde seg til kull, tusj og fettstift når han maler eller tegner. Selv om han begynte med abstraksjoner og surrealisme, har man også sett en rekke andre kunstvariasjoner fra Varvin gjennom tiden. Flere av hans malerier finner du på Nasjonalmuseet, men han har også holdt utstillinger og vist frem sine installasjoner i blant annet Trafo Kunsthall / Galleri Trafo. Varvin liker å leke seg med lys, former og tegning som alle sammen blir til en viss dyp, men simpel refleksjon av hans tanker om omgivelsene. Dette var spesielt synlig i hans installasjon kalt «Ustabile variabler», der rette linjer ble formet til opplevelser fra hverdagen og ga uttrykk for en egen forståelse av omgivelsene.

Vandreutstillinger

Når man har såpass mange år bak ryggen og gigantiske mengder erfaring som Kjell Varvin, er det viktig å kunne gi litt tilbake til samfunnet. Varvin har derfor satt sammen flere ulike vandreutstillinger, der han tar ungdommen med på spennende gåturer samtidig som han forklarer hva kunst går ut på og hvorfor hvem som helst kan ta tak i sin indre sjel og få frem sine dypeste følelser gjennom diverse kunstformer. Han forklarer hvordan man kan tegne tredimensjonale former og slik skape kunst verdig det 21. århundret, noe han har holdt på med selv i en rekke år. Varvin bruker geometriske former og anser seg selv til å være tegneredskapet, noe som kan virke underlig for ungdommen til å begynne med. Men etter en lang gåtur mens man puster inn frisk luft og får i seg spennende tanker, vil hjernen gi etter og la sjelen ta kontroll. Slik blir kunst født, og vi skal takke Kjell Varvin for at han gjort en stor innsats blant de yngre kunstspirene her i landet.

Utstillinger

Spesielt populære var hans utstillinger i kollektiv som var å finne overalt på Østlandet mellom 1973 og 1983. Disse ti årene så man blant annet Drawing International i Bærum, kollektivutstillingen Nordiske Tegnere og Østlandsutstillingen, dit mange mennesker tok seg kun for å se de spennende tegningene og figurene fra Varvin. Kjell Varvin er dessuten medlem i Tegnerforbundet, Landsforeningen Norske Malere, BOA Bildende Kunstnere i Oslo og Akershus, samt Norsk Billedhoggerforening. Hans kunstverk kan man beskue i Stavanger Museum, Nordnorsk Kunstmuseum, Rikshospitalet ved Gaustad, Oslo Kommunes Kunstsamlinger og Riksgalleriet. Dessuten er ett av hans sveisete stålskulpturer å finne i Kina, der det preger den sentrale salen i The Central Academy of Arts i Beijing.

Kjell Varvin holder fortsatt til i Bærum, og er stadig aktiv i det lokale kunstmiljøet. Det siste tiåret har han reist mye rundt og vært med på en rekke møter blant kunstnere, blant annet The Emily Harvey Foundation i Venezia 2010. Dessuten har han holdt separate utstillinger rundt omkring i landet de siste årene – man kunne finne hans unike skulpturer under Sommerutstillingen ved Kongsvinger Kunstforening, og under Festspillene i Nord-Norge 2015.

Privacy Policy